keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Kestävä kehitys- tehtäviä ja mietteitä

 Kestävä kehitys


tehtävä 1.

Kestävä kehitys yrittää parantaa maailmaa ja on tärkeä osa ihmisten elämää tänä päivänä.
Halutaan parantaa maailmaa. Ja siihen on luotu Agenda 2030, jossa on 17 tavoitetta, jotka ovat ei köyhyyttä, ei nälkää, terveyttä ja hyvinvointia, hyvä koulutus, sukupuolten välinen tasa-arvo, puhdas vesi ja sanitaatio, edullista sekä puhdasta energiaa, ihmisarvoista työtä sekä talouskasvua, kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja, eriarvoisuuden vähentäminen, kestävät kaupungit ja yhteisöt, vastuullinen kulutus, ilmastotekoja, vedenalainen elämä / maanpäällinen elämä, rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto ja yhteistyö ja kumppanuus.
Jokainen ihminen pystyy vaikuttamaan näihin asioihin ja jokaisen pitää vaikuttaa, jotta elämä jatkuu. Kestävän kehityksen myötä saamme paremman paikan asua ja elää omina itsenämme. Kestävällä kehityksellä parannetaan tulevaisuutta.


tehtävä 2. Miksi on tärkeää ymmärtää kestävän kehityksen eri tulokulmia?

  1. kun ymmärrät eri tulokulmia, pystyt itse vaikuttamaan kestävään kehitykseen.
  2. pystyt auttamaan muita ihmisiä, esim toisella puolella maailmaa.
  3. käsityksesi muuttuu monista asioista.
  4. teet erilaisia päätöksiä elämässäsi, kun ymmärrät.
  5. vaihdat ekologisempaan vähitellen.
  6. ajattelet esim veden säästöä suihkussa olessasi. Entä jos et tuhlaisikaan vettä?
  7. arvomaailmasi muuttuu.
  8. edelletytät tasa-arvoa työpaikallasi, koulussa, kotona, vapaa-ajalla.
  9. suosit kotimaista ja lähiruokaa, kun ajattelet hiilijalanjälkeä.
  10.  luot parempaa tulevaisuutta jälkipolvillesi

tehtävä 3. 

elinkaariajattelu, sen perusperiaatteena on, että tuotteesta aiheutuvat ympäristövaikutukset tulee sisältää valmistusproseesin suorien vaikutuksien  lisäksi kaikki epäsuorat vaikutukset, kuten nem jotka aiheutuvat ennen ja jälkeen sen valmistuksen. Tämän tavoitteena on selvittää tuotteen valmistuksen ja käytön kokonaisvaikutukset eli vaikutukset "kehdosta hautaan".


Kiertotalous
Kiertotalous pyrkii maksimoimaan tuotteiden sekä materiaalien arvon taloudessa mahdollisimman pitkään. Kiertotaloudessa tuotanto ja kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän hukkaa sekä jätettä. 
Kiertotaloudessa ei tuoteta siis jatkuvasti lisää tavaraa, vaan hyödynnetään käytössä olevien tuotteden ja materiaalien arvoa, näin  Tärkeintä kiertotaloudessa on, että siinä tuotanto ja kulutus mahtuvat maapallon kantokyvyn rajoihin. Ja kierotaloudessa on kertakäytön sijaan, vuokrataan, myydään, korjataan, päivitetään sekä jaetaan.


Hiilijalanjälki
Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan jonkin tuotteen, palvelun tai toiminnan aiheuttamaa ilmastokuormaa.  Kuinka paljon tuotteen elinkaaren aikana syntyy kasvihuonepäästöjä. Ilmastokuormitus lisää puolestaan kasvihuonekaasuja, jotka vaikuttavat ilmastonmuutokseen. Voit pienentää hiilijalanjälkeäsi esim. ostamalla vain kotimaista. Kulje julkisilla, ettei hiilijalanjälkesi ole niin iso.


tehtävä 4.

Nämä eivät ole missään järjestyksessä:

Terveys ja hyvinvointi
  • Terveys ja hyvinvointi on erittäin tärkeä asia, jos terveydenhoito ei pelaa, ei kenelläkään voi olla hyvinvointia. Haluan, että kaikilla olisi oikeus maksuttomaan ja perusteelliseen hyvinvointiin ja kaikki pääsisi lääkäriin, jos tarveisi. Mielestäni tämä vaan on kaiken perusta.

Sukupuolten tasa-arvo
  • Mielestäni kaikkien pitäsi olla tasa-arvoisia keskenään olet sitten nainen, mies, muu-sukupuolinen, ihan ketä vain. Kaikille samat oikeudet, et ole yhtään parempi, vaikka olisit mies, sillä tiedän, että jossain maissa näin luullaan. Ja se on mielestäni väärin, että esim. naisilla ei ole kaikkialla mitään oikeuksia ja siihen pitäisi puuttua.


Hyvä koulutus
  • Hyvä koulutus on ainakin suomalaisille tärkeä asia, joten se on tärkeää saada muuallekin, että jokainen voi opiskella ja kouluttautua juuri siksi mihin haluaakin. Hyvä koulutus on perusta työnsaannille. Jos olet kouluttautunut saanut varmasti töitäkin. Hyvällä koulutuksella mielestäni parannetaan myös hyvinvointia. 

Eriarvoisuuden vähentäminen
  • Maailmalla on mielestäni paljon eriarvoisuutta. Mielestäni sillä, oletko nainen, mies vai lapsi ole mitään väliä, oletko työläinen vai johtaja? Mielestäni kaikkien pitäisi olla samanarvoisia maailmassa. Ainakin minä itse puutun keskusteluun, jos näin puhutaan. Ja kaikkien pitäisi vähentää omalla toiminnallaan eriarvoisuutta. 

Puhdas vesi ja sanitaatio
  • Minulle on selvää, että saan puhdasta vettä, mutta kaikkialla se ei ole niin selvä asia. Ja minusta on outoa kuvitella, että en saisi puhdasta vettä, sen takia otin tämän aiheen. Kaikkien pitäis saada käyttöönsä puhdasta vettä mielestäni, sillä jos juo tai käyttää likaista/ saastunutta vettä, voi sairastua. Eli puhtailla teoilla saadaan myös lisättyä hyvinvointia sekä terveyttä. 

Vastuullinen kuluttaminen
  • Tämä käsite on noussut minullle vasta hiljattain mieleen. Voin ihan rehellisesti myöntää, että minun oma kulutus ei ole aina ollut vastuullista, mutta nyt olen alkanut tajuumaan, että voin yhtä hyvin ostaa vain sen,  mitä oikeasti tarvitsen ja vaikkapa ihan käytettynä. Ja nykyään itse haluan suosia kotimaista. Muista siis olla vastuullinen kuluttaja.


Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto
  • Valitsin nämä sillä arvostan rauhaa, oikeudenmukaisuutta sekä hyvää hallintoa , mutta vaikka Suomessa nämä ovatkin hyvällä tasolla niin kaikkialla ei ole näin. Minun mielestäni oikeudenmukaisuutta pitäisi arvostaa kaikkialla, rauha kaikille maille, ei sotia, ei sodan pelkoa. Ja mikä olennaisilta näiden osalta, niin maalle hyvä hallinto. Nämä ovat minulle ainakin tärkeitä asioita. Ja näistä pitäisi myös puhua.


Yritän itse parhaani mukaani toteuttaa kyseisiä asioita, mutta myös niitä, mitkä eivät ole omalla listallana. Minulle nämä asiat ovat vain jotenkin enemmän ajatuksia nostattavia. 

Miten sitten toteutan itse näitä kotona, vapaa-ajalla, koulussa?

  • edistän terveyttä ja hyvinvointia ulkoilemalla, syömällä hyvin ja terveellisesti, pitämällä "breikkejä", rentoutumalla.
  • otan huomioon kaikki ja edistän sukupuolten välistä tasa-arvoa, juttelen kaikille ja edistän sitä muillekin.
  • Tutustun kaikkiin ihmisinä en vaan jonain "poikana" & " tyttönä"
  • arvostan hyvää koulutus ja kannatan kaikkia miettiöitä hakemaan kouluun.
  • olen puhunut avoimesti eriarvoisuuden vähentämisestä jo yläkoulusa. Ja jatkan edelleen. Haluan et kaikilla on hyvä olla.
  • voin tukea maita, että kaikki saisivat puhdasta vettä, vaatteita, tavaroita lahjoituksien kautta.
  • kuluttajana voin ostaa vain sen mitä oikeasti tarvitsen ja ostan sen käytettynä, jos mahdollista.
  • Edistän myös niitä asioita kotona, koulussa, vapaa-ajalla, joita ei ole tässä listalla. 


Sitran elämäntapatesti





tulokseni




Mielestäni ei ole ajatuksieni pohjalta, mutta en ole ehkä ajatellut sitä niin tarkkaan. Olen kyllä mielestäni vastuullinen, mutta kyllä tämä testi herätti paljon ajatuksia.

Miten voin itse vaikuttaa kestävämpään kehitykseen?
  • kierrättämällä vielä enemmän
  • syömällä kotimaista ruokaa enemmän / lähiruoka
  • korvaamalla lihatuotteitta kasviksilla
  • käyttämällä julkista liikennettä
  • vaihtaisin sähkön kulutus tapojani, sammuttaisin aina valot yms
  • kuluttaisin vettä vähemmän
  • auttaisin muitakin kestävässä kehityksessä


Kestävä kehitys Kuismalla (listaamani asiat toteutuvat)

1. Terveys ja hyvinvointi = työterveyshuolto
2. Sukupuolten tasa-arvo = Kaikki otetaan kyllä huomioon, mutta välillä tuntuu, että on vanhanaikainen ajatus.
3. Hyvä koulutus = ei vaikuta esimerkiksi palkkaukseen tai palkan määrään. Kaikki samalla viivalla ja määräysten Pamin mukaan. Kaikille annetaan hyvä koulutus töissä.
4. Puhdas vesi & sanitaatio = miehillä ja naisilla omat vessat ja siisteys huomioidaan. Myymälä pidetään siistinä.
5. Eriarvoisuuden vähentäminen = Voisi vielä ehkä jotenkin parantaa, mutta ei valittamista. :) Kommunikointi.
6. Vastuullinen kuluttamine = Vain pahvit kierrätetään ei muuta. Haalistuneet / rikkinäiset myynnissä olevat tavarat annetaan tai hyödynnetään muuten.
7. Rauha, oikeudenmukaisuus & hyvä hallinto = Kaikki pysyy omissa tehtävissään, Johdon pitää luottaa vahvasti myyjiin./ työntekijöihin.

Tutki työpaikaltasi 10 eri tuotetta ja etsi niistä ympäristömerkkejä. Selitä mitä merkit tarkoittavat.


Kuismalla on paljon suomalaista tavaraa ja sen vuoksi muita merkkejä oli vaikea löytää.

1.
valaisin

energiamerkki

2. 
valaisimeen lamput, energiamerkki

Energiamerkki = Tästä merkistä näkee suorituskyvyn sekä energiankulutuksen. Tämän tavoitteena on ohjata ihmiset ostamaan pienempi kulutteisia laitteita. 


3. 
kynttilässä on joutsenmerkki

Joutsenmerkki = Pohjoismainen ympäristömerkki, merkki myönnetään vain ympäristön kannalta parhaille tuotteille ja palveluille. Joutsenmerkki huomio monipuolisesti kaikki ympäristövaikutukset tuotteen/palvelun koko elinkaaren ajalta.


4. 
Sini tuotteissa on avainlippu 

5.
Orthexin tuotteissa on avainlippu


6. 


orthex

7.
orthex



8. 
Sini tuote

Näissä sukissa on avainlippu

Suomalaisuuden avainlippu = Merkki kertoo tuotteen tai palvelun suomalaisuudesta.


Kuismalla suurin osa tuotteista on kotimaisia.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

elämä valmistumisen jälkeen // mitä nyt? //

 Mitä nyt valmistumisen jälkeen? Valmistuin visualistiksi Salon seudun Ammattiopistolta 31.1.2023 Valmistumisen jälkeen jatkoin työnhakua ak...